Specjalności


Poznaj naszą specjalność - miody pitne!

Miodosytnictwo na ziemiach polskich, posiada długą i bogatą tradycję, zapoczątkowaną przez plemiona słowiańskie. Jego rozwój warunkował głównie klimat, w którym nie dojrzewała winorośl, zaś naturalne środowisko obfitowało w roje pszczół. Miody pitne znane były już w kraju Mieszka. Proces ich produkcji jest skomplikowany, długotrwały, pracochłonny, oparty na wielowiekowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, recepturach.

Obecnie miód pitny jest narodowy polskim trunkiem, elementem naszej spuścizny kulturowej. Polska jest jedynym w świecie producentem miodów wywodzących się ze słowiańskiej tradycji, dlatego też są one tak silnie identyfikowane z naszym krajem. Cieszą się ogromną popularnością i mają szeroką rzeszę konsumentów w kraju i za granicą. Ich głównymi importerami są Niemcy, USA i Kanada.

W naszym lokalu można skosztować każdego rodzaju miód pitny. Serwujemy Półtoraki, (najszlachetniejsze, dojrzewające około 6 lat) Dwójniaki (powstające w wyniku naturalnej fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej i dojrzewające około 4 lat), Trójniaki (lekkie i aromatyczne, dojrzewające około 2 lat) oraz Czwórniaki (najbardziej wytrawne wśród miodów, dojrzewające około roku).